Πού είναι η "κερδοσκοπία" στη βιομηχανία γυαλιών;

- Dec 23, 2019-

Η Κίνα έχει πληθυσμό με αυξανόμενη μυωπία. Το 2012, το ένα στα τρία άτομα ήταν μυωπία, και μέχρι το 2020, ο αριθμός μυωπίας αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια, δηλαδή το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτή την τάση, η βιομηχανία γυαλιών "ημι-ιατρικής και μισής-Σαγκάης" εμφανίζεται συχνά στο οπτικό πεδίο των ανθρώπων με την ετικέτα "κερδοσκοπία" και υπάρχει ακόμη και μια ομαλή λέξη: "20 γιουάν γυαλιά, 200 γιουάν που πωλούνται σε εσάς είναι ανθρώπινη χάρη, που σας πω για 300 γιουάν είναι μια σχέση, που πωλούν 400 γιουάν για σας είναι μια αγορά. "

Ωστόσο, η Dr. Optics, η μόνη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Α-μετοχών, παρουσιάζει μια άλλη πτυχή της βιομηχανίας: το μικτό περιθώριο των πωλήσεων είναι υψηλό και το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι εκπληκτικά χαμηλό.

Έτσι, πού πήγε η "κερδοσκοπία" της βιομηχανίας γυαλιών;

01Gross περιθώριο κέρδους Wuliangye

Τα γυαλιά των νησιών του θησαυρού, τα γυαλιά PhD, τα γυαλιά Daming, τα ανατολίτικα γυαλιά, αυτές οι μεγαλύτερες εταιρίες αλυσίδων πωλήσεων γυαλιών, καθώς και αμέτρητα άγνωστα καταστήματα γυαλιών, που άνοιξαν στη γειτονιά, στα σχολεία ή στους ζωντανούς δρόμους, έκλεισαν.

Η φαινομενικά ήπια βιομηχανία γυαλιών επεκτείνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Επιχειρήσεων της Κίνας, το μέγεθος της κινεζικής αγοράς λιανικής πώλησης γυαλιών ήταν τα 73 δισεκατομμύρια γιουάν το 2017 και το μέγεθος της αγοράς της κινεζικής βιομηχανίας γυαλιών αναμένεται να φθάσει τα 85 δισεκατομμύρια γιουάν το 2020. Ορισμένοι εμπιστευματοδόχοι δήλωσαν ότι το πραγματικό μέγεθος της αγοράς ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια.

Υπάρχουν επίσης πολλά μυστήρια σε αυτόν τον κλάδο. Τον Μάρτιο του 2017, ο Dr. Glasses εισήχθη στο GEM του Χρηματιστηρίου Σενζέν ως το πρώτο μερίδιο των γυαλιών, μόνο για να αφήσει τους ανθρώπους να δουν κάποια "μυστικά" πίσω από αυτόν τον κλάδο.

Μεταξύ αυτών, το πιο μυστηριώδες είναι πιθανώς το πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι γυαλιά;

Ως εταιρεία αλυσίδων που ασχολείται με τη λιανική πώληση γυαλιών, η Dr. Optician πωλεί προϊόντα όπως πλαίσια, φακούς, γυαλιά ηλίου, γυαλιά ανάγνωσης, φακούς επαφής και λύσεις φροντίδας. Παρέχει επίσης υπηρεσίες σχετικές με την οπτομετρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Dr. Optics, το 2016, η μέση μοναδιαία τιμή των γυαλιών PhD που αγοράστηκαν ήταν 89.06 γιουάν, η μέση μοναδιαία τιμή των φακών ήταν 28.82 γιουάν, η μέση μοναδιαία τιμή των φακών επαφής ήταν 48.82 γιουάν, της αόρατης λύσης περίθαλψης ήταν 28,20 γιουάν, και η μέση γυαλιά ανάγνωση Η τιμή μονάδας είναι 28,81 γιουάν, όλα μέσα σε 100 γιουάν.

Ωστόσο, στις εξωτερικές πωλήσεις, η τιμή των γυαλιών Dr. είναι υψηλή.

Πάρτε το πλαίσιο ως παράδειγμα, η τιμή είναι πάνω από 500 γιουάν, υπάρχουν επίσης πάνω από 2.000 γιουάν, η τιμή είναι πολύ μεγάλη. Αν δούμε μόνο την τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης, η "κερδοσκοπία" φαίνεται να είναι πραγματική.

Από το 2014 έως το 2018, τα μικτά περιθώρια κέρδους των πωλήσεων γυαλιών PhD ήταν 73,02%, 75,78%, 75,74%, 76,47% και 74,12%, που ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 75%.

Ο διάσημος οικονομικός και φοροτεχνικός εμπειρογνώμονας Ma Jinghao είπε κάποτε ότι εάν το μεικτό ποσοστό κέρδους είναι πάνω από 75%, μπορεί να ονομαστεί προϊόν πολυτελείας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα γυαλιά PhD μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στην κατηγορία πολυτέλειας.

Η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών είναι γνωστή για το υψηλό περιθώριο κέρδους. Η Wuliangye, ο «βασιλιάς της κινεζικής βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών» που κατέχει θέση στην αγορά ποτών υψηλής απόδοσης, έχει μεικτά περιθώρια κέρδους 72,53%, 69,20%, 70,20%, 72,01% και 73,80%, με μέσο όρο μικρότερο από 72%, Κάτω από το γυαλί Dr.

Υπάρχουν τρεις κύριες πηγές κέρδους για τον Dr. Optics: τη διαφορά μεταξύ αγοράς και πωλήσεων, εκπτώσεις προμηθευτή και άλλα επιχειρηματικά κέρδη. Μεταξύ αυτών, η διαφορά μεταξύ αγοράς και πωλήσεων είναι η σημαντικότερη πηγή κέρδους για τα γυαλιά PhD. Από το 2014 έως το 2016, ο λόγος του περιθωρίου αγοράς-πώλησης στο μεικτό κέρδος ήταν περισσότερο από 90%.

Από διαφορετικές οπτικές γωνίες, η εστίαση είναι διαφορετική. Συχνά λέγεται ότι η βιομηχανία γυαλιών έχει ένα τεράστιο κέρδος, που βασίζεται κυρίως σε ακαθάριστα περιθώρια που είναι υπερβολικά υψηλά. Ωστόσο, το Dr. Glasses είναι μόνο πλούσιο σε εμφάνιση.

Πού είναι το κέρδος;

Από το 2014 έως το 2018, το περιθώριο καθαρού κέρδους των πωλήσεων του Dr. Optics κυμάνθηκε γύρω στο 10%, και στο ψηλότερο ποσοστό ήταν μόλις 11,07%.

Ομοίως, το περιθώριο καθαρού κέρδους της Wuliangye, το οποίο έχει το ίδιο υψηλό μικτό κέρδος, διατηρήθηκε περίπου στο 30% ετησίως. Το καθαρό περιθώριο πωλήσεων της μουστάρδας Fuling το 2018 έφθασε επίσης στο 35%.

Έτσι πού είναι τα κέρδη του Δρ Glasses;

Αυτό είναι φυσικά αδιαχώριστο από τα έξοδα πωλήσεων, τα έξοδα διαχείρισης και τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα έξοδα πωλήσεων των γυαλιών διδακτορικού διπλώματος ήταν 155 εκατομμύρια γιουάν, ενώ ο δείκτης εξόδων πωλήσεων ήταν 50,32%. τα έξοδα διαχείρισης ήταν 30.596 εκατομμύρια γιουάν και ο δείκτης διαχείρισης δαπανών ήταν 10.06%. τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν 410.600 γιουάν, τα οποία μπορούν να αγνοηθούν.

Μπορεί να φανεί ότι ο κύριος λόγος για το χαμηλό καθαρό επιτόκιο είναι ο υψηλός δείκτης των εξόδων πωλήσεων.

Το κόστος πωλήσεων των γυαλιών διδάκτορας περιλαμβάνει ενοίκια, ακίνητα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, απόσβεση του κόστους διακόσμησης, κόστος απόσβεσης, έξοδα μεταφοράς, διαφημιστικά έξοδα διαφημιστικής προβολής, πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και κόστος λειτουργίας γραφείων, κόστος ταχυδρομείου και τηλεπικοινωνιών κλπ.

Μεταξύ αυτών, το κόστος ενοικίου, ιδιοκτησίας, νερού και ηλεκτρικού ήταν 76.233 εκατομμύρια γιουάν, και οι μισθοί και η κοινωνική ασφάλιση ήταν 59.353 εκατομμύρια γιουάν. Αυτά τα δύο έξοδα είναι τα μεγαλύτερα, συνολικού ύψους 136 εκατ., Που αντιπροσωπεύουν το 87,74% των εξόδων πώλησης.

Το κόστος του ενοικίου και της εργασίας είναι το μεγαλύτερο κόστος της διδακτορικής του διατριβής. γυαλιά, και αυτό είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα στην παραδοσιακή βιομηχανία λιανικής πώλησης γυαλιών.

Κοντά στο Νοσοκομείο Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας στην επαρχία Chaoyang του Πεκίνου, ο Li Liang τρέχει ένα κατάστημα οπτικών που ανέλαβε από τους γονείς του. Δεν υπάρχουν μόνο μεγάλα νοσοκομεία γύρω από αυτό το οπτικό κατάστημα, αλλά και πολλά σχολεία, όπως το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής του Πεκίνου κλπ., Τα οποία έχουν μεγάλη ροή ανθρώπων και υπάρχουν γειτονιές. Αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτό το οπτικό κατάστημα έχει περάσει για δύο γενιές και λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια.

Το Πεκίνο έχει πολλή γη και χρυσό. Εάν ο ιστότοπος έχει επιλεγεί σε καλή τοποθεσία, το ενοίκιο πρέπει να είναι ένα μικρό ποσοστό του κόστους του οπτικού καταστήματος. Αν προσθέσετε το κόστος εργασίας, ποιο θα είναι το κόστος ενός οπτικού καταστήματος;

Ο Λι Λιανγκ δήλωσε στην πόλη ότι η κατάσταση του δικού του οπτικού καταστήματος είναι παρόμοια με εκείνη του Dr. Optics. Το μικτό περιθώριο κέρδους είναι πράγματι πολύ υψηλό, αλλά το κόστος του ενοικίου και της εργασίας είναι επίσης υψηλό, με αποτέλεσμα ένα χαμηλό περιθώριο καθαρού κέρδους.

Ο Λι Λιανγκ υπολόγισε ένα νομοσχέδιο: το ενοίκιο είναι 300.000 γιουάν ετησίως. ένα κατάστημα έχει τουλάχιστον 3 υπαλλήλους, με μέσο μηνιαίο μισθό 7.000 γιουάν. το κόστος διακόσμησης του καταστήματος είναι 100.000 γιουάν, το οποίο μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί για πέντε χρόνια και δέκα χρόνια. Αν πάρετε 200.000 γιουάν, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για 6 έως 10 χρόνια. Υπάρχουν επίσης αμοιβές νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, ετήσια τέλη Meituan, τέλη εφοδιαστικής, κόστος μετά την πώληση και κόστος συντήρησης μηχανής ...

Σύμφωνα με την πολυετή πείρα του Λι Λιανγκ στη βιομηχανία, εάν ένα οπτικό κατάστημα έχει κατά μέσο όρο 10 ζεύγη γυαλιά ημερησίως, είναι ήδη καλή επιχείρηση, αλλά σπάνια συμβαίνει αυτό. Το μέσο οπτικό κατάστημα είναι περίπου 4 ζεύγη την ημέρα και η μέση τιμή μονάδας είναι 700 γιουάν. Δεν είναι χαμηλό, συν το εισόδημα ορισμένων φακών επαφής και λύσεων φροντίδας, το μικτό κέρδος για μια ημέρα είναι περίπου 2.500 γιουάν.

Με αυτό τον τρόπο, το καθαρό κέρδος ενός οπτικού καταστήματος για ένα έτος είναι περίπου 260.000 γιουάν.

Η λειτουργική αποτελεσματικότητα των καταστημάτων του Dr. Optics δεν είναι τόσο υψηλή όσο αυτή του Li Liang.

Από τα τέλη Ιουνίου του 2019, η Dr Optics διαθέτει συνολικά 409 καταστήματα, από τα οποία 379 άμεσα λειτουργούντα καταστήματα και 30 καταστήματα franchise, που διανέμονται σε 20 επαρχίες, δήμους και αυτόνομες περιοχές.

Εάν το καθαρό κέρδος του Dr. Optics είναι κατά μέσο όρο σε ένα μόνο κατάστημα, το 2018, το μέσο καθαρό κέρδος που συνεισφέρει κάθε κατάστημα στο Dr. Optics είναι 146.500 γιουάν. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, το μέσο καθαρό κέρδος που συνεισέφερε κάθε κατάστημα στο Δρ Optics ήταν 61.500 γιουάν.

Ο Λι Λιανγκ διστάζει να ανοίξει ένα νέο κατάστημα φέτος. "Είναι δύσκολο να κάνετε κέρδος σε ένα νέο κατάστημα, δεν υπάρχουν παλιότεροι πελάτες, μόνο νέοι πελάτες και κανένας άλλος δεν το γνωρίζει.Μπορείτε να το δείτε μόνο όταν περνάτε δίπλα.Και καλό είναι να μην χάσετε χρήματα για το πρώτο δύο χρόνια.

03Πιστοποιητές ηλεκτρονικού εμπορίου;

Η οπτική βιομηχανία είναι έντονα ανταγωνιστική, και ο Λι Λιάνγκ έχει δει την τύχη άλλων κοντινών οπτικών καταστημάτων. "Είναι ανοιχτό, είναι κλειστό περισσότερο." Li Liang είπε, υπάρχουν ήδη τρεις ή τέσσερις συνάδελφοι κοντά στο κατάστημα κοντά στο οπτικό κατάστημα.

Στη διαδικασία επέκτασης του Dr. Glasses, είναι επίσης ενεργοποιημένη και απενεργοποιημένη.

Το 2018, η Dr. Optics άνοιξε 74 νέα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων 66 καταστημάτων που λειτουργούν άμεσα και 8 καταστήματα franchised. κατά την ίδια περίοδο, 46 κλειστά καταστήματα, εκ των οποίων τα 42 ήταν καταστήματα άμεσης λειτουργίας και 4 ενωμένα καταστήματα. Από το τέλος του 2018, υπήρχαν 405 καταστήματα, εκ των οποίων 377 ήταν άμεσα ελεγχόμενα καταστήματα και 28 καταστήματα franchised. https://www.gift-package.com/