Αυτή η σχολή χωρίς μικρά γυαλιά μας κάνει να σκεφτούμε

- Jan 04, 2020-

Το Fanjia Elementary School είναι ένα αγροτικό δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην επαρχία Lizhou, Guangyuan City, επαρχία Σιτσουάν. Έχει μόνο 51 μαθητές, αλλά έχει ένα χαρακτηριστικό που εξέπληξε πολλούς ανθρώπους: κανένας από αυτούς δεν φορούσε γυαλιά. Το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Fanjia κρύβονταν στην τάξη και ο πίνακας έγραψε το μήνυμα: Σήμερα κάθεσαι;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για την Παιδική και Εφηβική Μυωπία του 2018 που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Υγείας, το ποσοστό γενικής μυωπίας των παιδιών και των εφήβων είναι 53,6%, εκ των οποίων το ποσοστό μυωπίας των μαθητών δημοτικού είναι 36%. Αντίθετα, το ποσοστό μυωπίας του Δημοτικού Σχολείου Fanjia είναι προφανώς πολύ χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Λόγω αυτού του φαινομένου, τα περισσότερα από τα παιδιά παραμένουν πίσω από τα δημοτικά σχολεία των παιδιών επιβίβασης και η φήμη τους έχει εξαπλωθεί. Τον περασμένο 2019, γονείς, δάσκαλοι και επιστήμονες από άλλα μέρη έρχονται συνεχώς, ελπίζοντας να μάθουν μια μικρή διδακτική εμπειρία. Στο πιο πολυσύχναστο, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι 3 ημέρες την εβδομάδα.

Πώς το έκανε το Δημοτικό Σχολείο Φαντζιά; Ο κύριος Zhang Pingyuan είπε ότι το σχολείο δεν προλαμβάνει σκόπιμα τη μυωπία, ήταν "συμβατική πρόληψη". Πιστεύει: "Αυτό σχετίζεται κυρίως με το χρόνο που παίζουν τα παιδιά". Εδώ, εκτός από περισσότερο από 5 ώρες ώρες μαθήματος και 11 ώρες ύπνου, τα παιδιά μπορούν να παίξουν έξω κατά βούληση. Ακόμη και αν υπάρχουν μαθήματα, το ένα τρίτο των τάξεων είναι σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αγωγής, της παρατήρησης της φύσης και των τοπικών μαθημάτων. Αυτή η κατάσταση "αποθεμάτων" μας θυμίζει εύκολα την ευτυχισμένη παιδική μας ηλικία κατά τη δεκαετία του 1980 και του '90. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature ανέλυσε ότι η κύρια αιτία της μυωπίας είναι η έλλειψη χρόνου που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους.

Στην πραγματικότητα, το Δημοτικό Σχολείο Fanjia δεν είναι αγροτικό δημοτικό σχολείο στην παραδοσιακή εντύπωση. Δεν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρονικών προϊόντων εδώ. Οι φοιτητές διαθέτουν επίσης υπολογιστής tablet και έναν υπολογιστή σε κάθε τάξη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ελέγχουν τις πληροφορίες. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα χρησιμοποιούνται πλήρως εδώ, αλλά επίσης διαχειρίζονται. Τα δισκία χρησιμοποιούνται για διδασκαλία τις περισσότερες φορές και οι καθηγητές θα τα βάλουν μαζί μετά την τάξη για να τα διαχειριστούν. Από καιρό σε καιρό οι δάσκαλοι θα αγγίζουν τα κεφάλια των παιδιών για να τους θυμίζουν να κρατούν μακριά τα μάτια τους από τα βιβλία. Κρίνοντας από την ακαδημαϊκή απόδοση των φοιτητών, το Fanjia Elementary School μπορεί να καταταγεί στη μέση και την ανώτερη περιοχή σε περισσότερα από 30 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή.

Μερικοί μελετητές καλούν το Fanjia Elementary School "την επιστροφή της εκπαίδευσης στη φύση της εκπαίδευσης των ανθρώπων", αλλά άλλοι πιστεύουν ότι αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο δεν είναι «καθολικό» στο εγχώριο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η επίπτωση είναι ότι μια τέτοια «αποθεματοποίηση» είναι δύσκολο να κερδηθεί στον έντονο ανταγωνισμό στην πόλη και είναι δύσκολο να μπεις στο «κλειδί» του μέσου σχολείου. Είναι δύσκολο να αρνηθούμε αυτό, που είναι η πικρία της ζωής. Αλλά το μοντέλο του δημοτικού σχολείου της οικογένειας των Φανών μας κάνει να σκεφτούμε: Είναι σωστό να «πιέζεις» την παιδική ηλικία ενός παιδιού και να ξεπεράσεις την υγεία του; Πότε μπορούμε να απαλλαγούμε από το εφέ του θεάτρου και το εκπαιδευτικό άγχος που μας καθηλώνει μέρα και νύχτα; Είναι αναγκαίο?

Ορισμένοι έχουν ήδη ξεκινήσει δράση. Για παράδειγμα, αναφέρεται στην έκθεση ότι όταν ξεκινά το σχολείο το φθινόπωρο του 2019, το Fanjia Elementary School καλωσορίζει 11 σπουδαστές που μετακινούνται από άλλα μέρη. Πολλά μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στα προβλήματα όρασης των παιδιών. Για παράδειγμα, το Δημοτικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Qingdao και άλλα εννέα τμήματα εξέδωσαν πρόσφατα από κοινού το «Σχέδιο Εφαρμογής της Εθνικής Πιλοτικής Ζώνης για την Πρόληψη της Μυωπίας και τον Έλεγχο Παιδιών και Εφήβων στο Κινγκντάο». Από μια πανελλαδική προοπτική, ο τρόπος μείωσης του ακαδημαϊκού φόρτου των μαθητών, η βελτίωση του οπτικού περιβάλλοντος, η προστασία του χρόνου ύπνου των μαθητών, η ενίσχυση της εξωτερικής σωματικής άσκησης και η ενίσχυση της οπτικής διαχείρισης της υγείας έχουν επίσης εξελιχθεί σε ζητήματα ευρείας ανησυχίας του κοινού.

Σήμερα, ο ανταγωνισμός στον τομέα της εκπαίδευσης έχει γίνει έντονος. Γονείς, ελπίζω μόνο ότι αυτός ο ανταγωνισμός είναι υγιής και υγιής. Στις πρόσφατες δεκαετίες του 1920, ελπίζω ότι ο τρόπος εκπαίδευσης θα "σφίγγει" λιγότερο την παιδική ηλικία των παιδιών, ώστε να μπορούν να κοιτάξουν μακρύτερα και να προχωρήσουν περισσότερο στο μέλλον. https://www.gift-package.com/