Μπορούν τα γυαλιά AR να εκτοξευθούν μέχρι το 2025

- Dec 16, 2019-

Μπορεί το Facebook να κάνει γυαλιά AR;

Το Facebook αναπτύσσει δύο είδη έξυπνων γυαλιών ενισχυμένης πραγματικότητας (AR), το πρώτο με την κωδική ονομασία Stella, το οποίο μπορεί να είναι διαθέσιμο μεταξύ 2023 και 2025, και το δεύτερο με την κωδική ονομασία Orion, μια πιο εξελιγμένη συσκευή αύξησης πραγματικότητας.

Το Facebook συνεργάζεται με την Luxottica της EssilorLuxottica για να σχεδιάσει γυαλιά για τη Stella. Η Luxottica παράγει κορυφαία εμπορικά σήματα γυαλιών όπως τα Ray-Ban και Oakley, καθώς και εξουσιοδοτημένα γυαλιά από τα εμπορικά σήματα της μόδας όπως η Burberry και η Armani.

Σύμφωνα με αναφορές, η Stella θα είναι παρόμοια με τα γυαλιά της Snap (16.02, -0.98, -5.76%), με μια ενσωματωμένη κάμερα που μπορεί να τραβά φωτογραφίες και βίντεο, αλλά η Stella μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ένα νέο βοηθό φωνής AI. Όσο για το Orion, το CNBC ισχυρίζεται ότι μπορεί να είναι ένα αντικατάστασης all-in-one για smartphones, οθόνη με κλήσεις, streaming video streaming και εφαρμογές που μπορούν να ελεγχθούν από μια συσκευή κουδουνισμού με τον κωδικό Agios.

Η Stella και η Orion δεν θα αλλάξουν την κατεύθυνση του Facebook σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να επεκτείνουν το οικοσύστημα Facebook πέρα από τους προσωπικούς υπολογιστές και τις κινητές συσκευές, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Κατανόηση της αγοράς AR

Τα έξυπνα γυαλιά θεωρήθηκαν κάποτε ως η επόμενη μεγάλη πλατφόρμα υπολογιστών μετά από smartphones, αλλά εξακολουθούν να είναι εξειδικευμένες συσκευές για ενθουσιώδεις τεχνολόγους και ορισμένες εταιρικές αγορές.

Πριν από έξι χρόνια, η Google (1225.09, -16.30, -1.31%) προσπάθησε να εισέλθει στην αγορά αυτή. Η εταιρεία ξεκίνησε το Google Glass, αλλά λόγω της υψηλής τιμής και της ενοχλητικής εμφάνισης, το προϊόν τελείωσε σε αποτυχία. Όπως και το Facebook, η Google συνεργάζεται επίσης με την Luxottica για να εισαγάγει πιο κομψά πλαίσια, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους χρήστες. Η Google σταμάτησε τελικά τα πρωτότυπα γυαλιά και ξεκίνησε μια νέα έκδοση για επιχειρηματικούς χρήστες.

Λόγω της εξαφάνισης των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης, τα γυαλιά του Snap άρχισαν να πωλούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αλλά η διαφημιστική εκστρατεία γρήγορα υποχώρησε και η Snap κατέγραψε 40 εκατομμύρια δολάρια για τα απούλητα γυαλιά το επόμενο έτος. Αλλά το Snap δεν έχει εγκαταλείψει τη συσκευή. Ξεκίνησε τη δεύτερη γενιά πέρυσι και την τρίτη γενιά φέτος, αλλά το μέγεθος της παρτίδας είναι πολύ μικρότερο από την πρώτη γενιά.

Η Microsoft (137.73, -1.81, -1.30%) ξεκίνησε την πρώτη έκδοση του HoloLens το 2016 και τη δεύτερη έκδοση φέτος, αλλά η τιμή αυτής της συσκευής εξακολουθεί να είναι 3.500 δολάρια και ο χρήστης-στόχος εξακολουθεί να είναι ο προγραμματιστής. Σύμφωνα με αναφορές, η Apple (218,82, -1,07, -0,49%) ακύρωσε το πρόγραμμά της για τα ακουστικά AR / VR νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά η πλατφόρμα της ARKit για εφαρμογές iOS έχει ακόμα σταθερή θέση στο πεδίο AR. Οι προσεκτικές κινήσεις της Microsoft και της Apple δείχνουν ότι η τεχνολογία AR δεν είναι έτοιμη να εισέλθει στη χρυσή εποχή.

Η Στέλλα και ο Ωρίωνας ζουν καλύτερα από τους προκατόχους τους;

Πίσω στο 2017, ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg είπε ότι το Facebook θέλησε να αναπτύξει γυαλιά AR, αλλά δεν είχε ακόμη "επιστήμη ή τεχνολογία" για να δημιουργήσει την ιδανική συσκευή. Το 2018, το Facebook επιβεβαίωσε ότι αναπτύσσει συσκευές AR, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να ξεκινήσει προϊόντα αυτή τη στιγμή. Στο Oculus Connect 5, ο Michael Abrash, διευθυντής του τμήματος Reality Labs, επικεντρώθηκε σε ενισχυμένα έργα και έργα εικονικής πραγματικότητας, είπε ότι οι ιδανικές συσκευές αύξησης της πραγματικότητας θα πρέπει να ζυγίζουν λιγότερο από 70 γραμμάρια και να "γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία".

Νωρίτερα φέτος, το Facebook αναδιάρθρωσε το τμήμα Labs Reality και επίσημα δημιούργησε μια ειδική ομάδα για τη δημιουργία γυαλιών AR. Πρόσφατες αναφορές για τη Stella και το Orion δείχνουν ότι το τμήμα έχει τελικά ένα σαφέστερο όραμα για τους μακροπρόθεσμους στόχους του: να επεκτείνει τις κοινωνικές πλατφόρμες της εταιρείας (Facebook, Instagram και WhatsAPP) από τα κινητά τηλέφωνα έως το πρόσωπο της Stella και τελικά να αμφισβητήσει τα ακουστικά υψηλής τεχνολογίας , Όπως HoloLens από τον Orion.

Ωστόσο, το Facebook δεν φαίνεται να είναι τόσο πρόθυμο να εισέλθει στην αγορά AR ως τεχνικοί ανταγωνιστές της. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί πρώτα στην επέκταση του οικοσυστήματος εικονικής πραγματικότητας (VR) με νέα ακουστικά όπως το αυτόνομο Oculus Quest. Η ερευνητική εταιρεία SuperData προβλέπει ότι οι αποστολές Quest του Facebook θα φτάσουν τα 1,3 εκατομμύρια φέτος, όπως και το PSVR της Sony (58,77, -0,64, -1,08%), θα γίνει μια από τις κορυφαίες συσκευές αυτής της αναδυόμενης αγοράς.

Εάν το μερίδιο της Facebook στην αγορά εικονικής πραγματικότητας συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για να επεκταθεί πιο επιθετικά στην αγορά AR μέσω μιας μεγαλύτερης ομάδας προγραμματιστών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει παρόμοιες εντολές και χειριστήρια για πλατφόρμες AR και VR για να μειώσει την καμπύλη μάθησης για τους βασικούς χρήστες. Εάν περιμένετε υπομονετικά τα εξαρτήματα να γίνουν μικρότερα και πιο δυνατά, μπορεί να εισαγάγει και πιο ελκυστικές συσκευές στην πρώτη προσπάθεια, αντί να σπαταλάει χρήματα σε λάθος χρόνο.

Συμπερασματικά

Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για τις προσπάθειες AR / VR του Facebook για τρεις απλούς λόγους: επεκτείνουν το οικοσύστημα Facebook εκτός από τον κορεσμό των αγορών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, αυξάνουν την κολλώδη φύση του οικοσυστήματος του νέου υβριδικού ρεαλισμού και θέτουν τις βάσεις για νέες ροές εσόδων .

Ως εκ τούτου, η Stella και ο Orion μπορούν να σηματοδοτήσουν τα πρώτα βήματα της Zuckerberg προς την "επόμενη μεγάλη πλατφόρμα υπολογιστών". Ο Zuckerberg ανέφερε την πλατφόρμα πολλές φορές σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημόσιες συνεντεύξεις. Στα επόμενα μερικά τρίμηνα, αυτό μπορεί να μην έχει σημασία, αλλά τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να φέρει δραματικές αλλαγές. https://www.gift-package.com/